ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ Времетраене: 1 час и 35 минути Режисьор и сценарист: Павел Веснаков Оператор: Орлин Руевски В главните

...
ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 1 час и 35 минути
Режисьор и сценарист: Павел Веснаков
Оператор: Орлин Руевски
В главните
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Уроци по немски с Юлиан Вергов

ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 1 час и 35 минути Режисьор и сценарист:  Павел Веснаков Оператор : Орлин Руевски В основните функции: Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгев-Геро, Елена Телбис, Меглена Караламбова С какво да се подготвим: " Влакове ", " Парафиненият принц ", " Чест " и " Зевс "
Ако сме гледали най-малко един от късометражните филми на Павел Веснаков, значи знаем какво да чакаме от дебютния му пълнометражен, тъй като " Уроци по немски " е нещо като завършекът на тези къси, само че пропити с толкоз дълбочина фамилни истории. Не единствено като жанр и хармония, само че и като метод на снимане и описване на сюжета.

" Уроци по немски " обаче извървява доста дълъг и изпълнен с компликации път. Цели четири години минават от замисъла (2010 г.) до написването на сюжета (2014 г.) и още пет до реализацията на снимането (2019 г.). А по-късно (по ред причини) - още четири, до момента в който най-сетне стигне до среща с необятната публика на огромния екран.

Това обаче не му пречи към този момент да има извоювани няколко награди.  " Уроци по немски " прави своята фестивална премиера на 42-рия интернационален кино фестивал в Кайро през 2020 година, където Юлиан Вергов получава премия за най-хубава мъжка роля.
 “Уроци по немски ” с Юлиан Вергов е дебютният пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков
Юлиан Вергов сред любовта и насилието в “Уроци по немски ”

Актьорът още веднъж е в ролята на “лошото момче ”

С кино лентата Вергов взима премия за най-хубав артист, а Павел Г. Веснаков - за постановка на 39-ият фестивал на българския игрален филм " Златна роза " през 2021 година Същата година на 25-ия София Филм Фест " Уроци по немски "  грабва и специфичната премия на журито и премията на ФИПРЕСИ.
 Снимка 654442

През 2022 година на премиите на Съюза на българските кино дейци " Васил Гендов " 2022 година получава отличие за най-хубав игрален филм и за най-хубава основна мъжка роля.

" Уроци по немски " споделя историята на наказаният с условна присъда за побой Никола (Юлиан Вергов), който работи и живее в България, само че подтикван от актуалната си по-млада половинка (Елена Телбис) взема решение да замине за Германия, където да стартира на чисто и да се отърве от неприятното минало.
 Снимка 654440

Преди да замине обаче, разкъсван от подозрения дали въобще си коства, той с тъга се сбогува с най-близките си - със своите възрастни разграничени родители (Меглена Караламбова и Васил Банов), някогашната си брачна половинка (Стефка Янорова), децата си (Огнян Павлов-Fyre, Ема Духовникова (дъщеря на Теодора Духовникова). Всяка среща, всеки диалог с околните му е напоен с толкоз доста болежка, обич, недоизречени усеща и истини.

Виждаме по какъв начин в опит да поправи остарели неточности и да обърне нова страница Никола премисля живота си. Ставаме част от последните му няколко дни в България и обикаляме в колата с него в крайните и може би не дотам красиви, само че пък толкоз негови квартали на София - тъй като тук е минал животът му. И всичко това на фона на аудио уроци по немски, които като че ли Никола слуша единствено и само с цел да се убеди, че си коства да поеме този риск.
 Снимка 654438

" В никакъв случай не съм желал филмът да бъде сериозен и да демонстрира какъв брой гадно място за живеене е България. Сега, когато виждам, аз персонално намирам за себе си повече аргументи да остана тук, а не да си потегли ", разказва Павел Веснаков.

Филмът ни среща с един антигерой - характерът на Никола е изтъкан от несъгласия: обич и принуждение, предпочитание да остане с обичаните си хора и потребност да замине, защото копнее за смяна, която да го накара да почувства най-малко един път в живота си, че прави нещо вярно.
 Снимка 654441

В " Уроци по немски "  Павел Веснаков в действителност споделя история, която е въодушевена от неговия живот, неговите страхове, вижданията му за обществото - това, което харесва и не харесва в него.

Затова и режисьорът не крие, че филмът е доста персонален за него, тъй като като че ли е оставил част от себе си и своето минало. Типичен образец за това е едно от стихотворенията на дядо му, което основният воин Никола чете в болничното заведение на бащата (Иван Налбантов) на собствен другар.
 Снимка 654437

" Всичко, което съм претърпял през последните 15 години, живеейки в България, дефинира ориста на Никола и драматургичната конструкция на сюжета. С оглед на това, не съм последовател на спекулацията, че дадена история е основана на действителни, същински събития - всички истории - документални или имагинерни за мен са същински ", споделя още Павел Веснаков.
 “Диада ” с Маргарита Стойкова и Петра Църноречка - какво да чакаме от кино лентата на Яна Титова
Какво да чакаме от “Диада ”

Суров роман за истините, за които рядко приказваме

И по този начин, до момента в който чакаме Никола да замине, в действителност разбираме, че една от огромните тематики във кино лентата е по какъв начин тече времето и усещаме ли въобще, че това се случва. Използваме ли го пълноценно с околните си, по какъв начин го използваме въобще и за какво постоянно се сещаме за значимите неща, когато може би към този момент е прекомерно късно.

" Уроци по немски " е по кината от 23 февруари
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР